Des amis nouveaux

Zoals je op de foto kunt zien, hebben we onverwacht bezoek gekregen. Een zwerm ijverige Franse honingbijen had een raamkozijn in gebruik genomen. Ze schenen geen plannen te hebben om daar zomaar weer te vertrekken.
Hierbij drie feiten over het verwijderen van een bijenvolk die ik liever eerder had geweten:

– Een Franse bij kan door een werkhandschoen (Action, dat wel) heen steken. Ik heb dit zelf getest.
– Vertel de imker altijd dat de bijen er al langer dan 10 dagen zitten, zodat hij weet welke bescherming hij moet dragen. Wanneer je dit niet meldt (pardon, oublié) zal hij denken dat de bijen met blote handen in een kist kunnen worden geveegd. Dit is echter niet verstandig.
– Wanneer je uiteindelijk een enorme zwerm bijen ziet wegvliegen, wacht dan tot het einde van de dag met het feest. Bijen zijn volhouders. Blijkbaar raken zij erg gehecht aan de buurt en verrassen ze je graag net voor zonsondergang met hun terugkomst.

Maar.. finalement les abeilles sont disparu! Twee imkers zijn er vijf dagen mee bezig geweest, het ging bepaald niet gemakkelijk. Erg enthousiast deze mannen, ons financieel bedankje werd echter resoluut afgewezen. Non non, geen sprake van! Gelukkig namen ze wel een flesje Pastis aan.